Pazarda Tezgah Açmanın Şartları Nedir?
Pazarda Tezgah Açmak İçin Neler Yapılmalı? BAŞLANGIÇ
Tezgah açacagınız Pazar yerleri açık Pazar yada kapalı Pazarda satış yapacaksanız vergiye tabi, odaya kayıt olmuşsunuz demektir.
Büyük şehirlerde belirli bir şart aranmaz ürünün olsun yeter . Türkiye genelinde siz yinede açmak istediğiz pazar yerinin şartlarını önceden araştırın, zabıta aralarda tezgah sahibinin ismi nedir diye sormaktalar, hersene ellerindeki kayıtlarla karşılaştırırlar… mesela İstanbul , Ankara gibi kozmopolit şehirler çağa ayak uydurmuş kira ve kiralama sistemine müsaade edilmiştir. Hatta avm havasında fuar ve sergi alanı adı altında şirketlere devredilip kiraya verilmektedir.
Örneğin istanbuldan çık çatalca , Silivri ve devamındaki il ve ilçelerde taşralarda sistem farklıdır, kiralık açılmaz. O pazara bakan, zabita ve oda görevlileri tarafından belge istenir, kira ya açılıyorsa uyarılır. Yer alınması için belediye ye ilgili zabita görevlilerine yönlendirilip yer varsa , uygun yer gösterilip, yer tahsis etmesine yardımcı olunur.. gerekli belgelerle belediye encümenlerinin kararlarıyla yer tahsisi yapılır.
Birde şu şekilde yapanlar da var. Kiraya yasak olan yerlerde iki üç hafta mal sahibi tezgaha gelir , sizinle beraber kalır çevrenizdeki esnaf la tanıştırır. Buradaki amaç şikayete sebep olmadan, esnafı ve zabıta görevlilerine alıştırmak. Göz aşinalığı yaratmak.
Kendimden örnek verecek olursam Tekirdag Perşembe pazarına ilk gittiğimde kapalı bölümde birkaç hafta açmış daha sonra şikayet üstüne aynı yere açmamam hususunda oda yönetimi tarafından ikazda bulunmuş ve yer satın almamı istemişlerdi.. Tekirdag pazarı iki bölümden oluşmakta birincisi tekirdaglıların açtıgı kapalı bölüm birde (yer sahibi olunması şartı)… birde İstanbul pazarcılarının açtığı üst iki sokak buralarda yerler kiralanabiliniyordu. BENDE 2 PERON YANİ 10 METRE YER SATIN ALDIM..