Pazarlarda Tezgah Nasıl Kiralanır?
Pazar Yerinde Tezgah Kiralamak İçin Üç Ayrı Hususda Dikkatli Olmanız Gerekir.
Pazar alışverişi yıllardan beridir yurdumuzda sürekli olarak alışveriş yapılan yerlerdir. Ülkemiz koşullarında pazarlar sokak aralarında kurulsada yeni açılan Pazar yerleri kapalı Pazar olarak kurulmuş, sokak ve caddelerde kurulan pazarlarda Avrupa birligi şartları altında kapalı pazarlar olarak degişmeye başlamıştır. Her il ve ilçede belirli günlerde, pazarcılık için belirlenen yerlerde kurulmaktadır. Pazarcılık yapmak için şartları oluşturduktan sonra. İş tezgah araştırmaya, pazarına göre satın mı almalı yada kiralamaya müsaade ediliyorsa kiralık tezgahmı bakmalı .. bu da sizin sermayenize baglı olacak. Size tavsiyem sürekli yapacaksanız yer satın alın..
Kiralama sistemi nasıl olur.
İstanbul, Ankara gibi büyük şehir pazarlarından bahsediyorum.
1.Pazar yönetimini bir gün evvelden arayıp yer sırasına girmek.
Genelde kapalı pazarlarda şirkete devredilen pazarlarda olur. örnegin istanbulda beygah kapalı pazarı, pazarturk kapalı fuar ve sergi alanı, kayaşehir kapalı pazarı, başakpazar kapalı pazarı, Bu pazarlarda, pazarın bir yönetimi, kiraya veren görevlileri olur. Pazar açılmadan 1 gün evvel belirli saatlerde Pazar yönetimi aranır, pazardan yer kiralamak için ad soyad, tc numarası verilir… Karşılıgında sıra numarası alınır.
2.Sabah beşten ve yediden den sonra
Kapalı Pazar ama yönetim olmasına ragmen , kiralama sistemi tezgah da duran mal sahibi yada o gün tezgaha gelemeyen esnaf veya komşuları tarafından kiraya verilen sistem.. örnegin istanbulda Kapalı Yeşilköy pazarı, kapalı beylık Çarşamba pazarı, beylik kapalı Pazar pazarı Bu pazarda yer kiralamak için iki ayrı saate bakmanız gerekiyor. Pazarcı ertesi gün gelemeyecekse sagındaki solundaki esnafa yeri kiraya vermesini söyler . pazarcıların çoğu erken saatte pazara giriş yapar. Pazarda kiraya ilk bakacagınız saatlerde bu zamanda olmalı yani gece saat 5 den sonra.
Birde son dakikada işi çıkmış, arabası bozulmuş,rahatsızlık sebeplerinden dolayı gelemeyen esnaflarda saat 7 den sonra komşularını arayıp kiraya vermesini söyler..
3. Açık pazarlarda saat 5 ve 7 den sonra..
Pazarcı ertesi gün gelemeyecekse sagındaki solundaki esnafa yeri kiraya vermesini söyler . pazarcıların çoğu erken saatte pazara giriş yapar. Pazarda kiraya ilk bakacagınız saatlerde bu zamanda olmalı yani gece saat 5 den sonra.
Birde son dakikada işi çıkmış, arabası bozulmuş,rahatsızlık sebeplerinden dolayı gelemeyen esnaflarda saat 7 den sonra komşularını arayıp kiraya vermesini söyler..
ÖNEMLİ NOT: Kendi başınıza kiralık yer bakacaksanız her esnafa sorun başkan kiralık yer varmı, bildigin tanıdıgın kiraya veren diye sorun. Emin olun illaki bir yer çıkacaktır..
(başkan kelimesi pazarda her esnafın ismini bilmeden o kişilere hitap ettigi bir terimdir. Pazarcılar kendi aralarında kullanır, kiralık yer ararken size çok faydası olur.. Pazar da genelde çaycılar sürekli gezdiği için, servis çekerken, nerde kiralık tahta var bilirler, ilk gideceginiz yer çaycılar olsun..
KIRSALDAYSANIZ giyim yada sebze meyve olsun, iş tamamiyle degişiyor. Zabita görevlileri tarafından yönlendiriliyorsunuz. Aralarda boş yervarsa bile sizi kira bedeli almadan yer gösteren tek kişi Pazar zabıtası .. pazarın mesai saatleri içerisinde zabitayı bulup veya bu konuda yetkili olan zabıta görevlisinden musait yer olup olmadıgını sorarsınız , kırsallar genelde açık Pazar oldugu için caddenin sonu olmaz illaki aralarda bir yer bulunur.. Devamlı açmaya karar vereceksenizde zabitaya gerekli belgeri sunup belediye encumeninin yeri size tahsis etmesiyle yer sdahibi olursunuz..
Kiralık pazar yeri ilanları,Sosyete pazarında pazar tezgahı kiralama fiyatları,Tezgah nereden nasıl kiralanır,Kiralık pazar tahtası